Tyylitellen

Nuorten kielelliset resurssit ja kielen sosiaalinen indeksisyys monietnisessä Helsingissä

No cover

Tyylitellen (EBook, Finnish language, Helsingin yliopisto, suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitos)

Väitöskirja, 355 pages

Finnish language

Published by Helsingin yliopisto, suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitos.

ISBN:
9789515113337
5 stars (1 review)

1 edition

Erittäin antoisa ja kiinnostava tutkimus

5 stars

Väitöskirja, jonka aineisto on kerätty pitkän etnografisen seurantajakson aikana kahdessa itähelsinkiläisessä yläkoulussa ja jossa tarkastellaan mm. erilaisiin nuorisotyyleihin identifioitumista kielen kautta sekä tiettyjä leimallisia kielirajat ylittäviä ilmaisuja ja kielenkäyttötapoja. Oikeastaan kielirajojen ylittäminen on tämän tutkimuksen näkökulmasta vähän harhaanjohtavasti ilmaistu, koska tutkija kannattaa näkemystä, jonka mukaan mitään erillisiä kieliä ei varsinaisesti ole, vaan on vain yksilöiden kielellisiä resursseja, joiden käyttöä kutsutaan kieleilyksi. Olen viime vuosina itsekin kallistunut aina vain enemmän kohti tällaista näkemystä, joten koin tutkimuksen erittäin kiinnostavaksi ja antoisaksi, minkä lisäksi aineistokatkelmat ja niiden analysointi oli myös viihdyttävää. (Mainittakoon vielä, että aineisto on kerätty vuosina 2006–2009, joten nuorten kielenkäyttö ja tyylit ovat todennäköisesti muuttuneet sen jälkeen jo melkoisesti eikä tutkimuksessa esiin nostettuja konkreettisia kielenkäyttötapoja ehkä kannata ajatella mitenkään edustavana kuvana nuorisokielestä — olennaisempia ovatkin ne yleiset sosiaaliset prosessit, joissa kieltä käytetään, ja ne pysyvät luonteeltaan melko samanlaisina vuosikymmenestä toiseen.)